Content Management Powered by CuteNews
Stalna Misija Republike Srbije Ujedinjene Nacije - Njujork
| |     ћирилица | english  
Naslovna
Selaković razgovarao sa predsednikom Saveta bezbednosti UN
15. oktobar 2021. godine
 
 
Selaković razgovarao sa predsednikom Saveta bezbednosti UN
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kenijskim ambasadorom Martinom Kimanijem, uoči održavanja sednice o redovnom izveštaju Generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.
 
Selaković je sagovornika upoznao sa najnovijom serijom napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji, istakavši da je u poslednjem upadu specijalne prištinske policije na sever pokrajine Srećko Sofronijević teško ranjen puščanim metkom, a da je od posledica hemikalija korišćenih u intervenciji preminula je 71-ogodišnja Verica Đelić.
 
Prema rečima ministra Selakovića, Beograd dosledno stoji na poziciji da je dijalog jedini način za postizanje održivih rešenja na Kosovu i Metohiji i osuđuje jednostrane akte Prištine.
 
 
Šef srpske diplomatije je sagovornika informisao i o činjenici da Priština više od 101 meseca ne sprovodi Briselski sporazum i da odbija da omogući realizaciju njegovog ključnog elementa, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Selaković je Kimaniju preneo i utiske sa nedavno održanog skupa povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, istakavši da je to bio verovatno najveći multilateralni događaj u svetu ove godine, posle Generalne skupštine UN.     
 
Ministar je ambasadoru Kimaniju preneo i da se u Beogradu, na margini skupa PNZ, sastao sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom, sa kojim je imao koristan razgovor o jačanju bilateralnih veza, i kome je još jednom, u ime Srbije i njenih građana, zahvalio zbog jasnog stava Kenije po pitanju Kosova i Metohije.

Verzija za štampu
Događaji
Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja
Selaković razgovarao sa predsednikom Saveta bezbednosti UN
Uručivanje humanitarne pomoći stalnom predstavniku Antigve i Barbude
Izjava Čedomira Backovića, pomoćnika Ministra Pravde RS
Važno
Obraćanje PPV/MSP Ivice Dačića na sednici SB UN o radu UNMIK
Susret PPV i MSP I. Dačića sa predsedavajućim SB za jun, stalnim predstavnikom Kuvajta
NELSON MANDELA PEACE SUMMIT:UNGA HIGH-LEVEL PLENARY ON GLOBAL PEACE, STATEMENT BY H.E. MR. IVICA DACIC, FIRST DEPUTY PRIME MINISTER AND MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF THE REPUBLIC OF SERBIA, 24 SEPTEMBER 2018
STATEMENT BY H.E. MS. ANA BRNABIC, PRIME MINISTER OF THE REPUBLIC OF SERBIA, 27. SEPTEMBER 2018.
STATEMENT BY H.E. MR. IVICA DACIC, FIRST DEPUTY PRIME MINISTER AND MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF THE REPUBLIC OF SERBIA, 26. SEPTEMBER 2018
Statement of H.E. Ms. Ana Brnabic, Prime Minister of the Republic of Serbia