Printer Friendly Version Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф.др. Виктор Недовић учествовао је на четвртом ЕКОСОК Форуму о науци, технологији и иновацијама @ 15 May 2019 08:47 PM

Њујорк, 14. и 15. мај 2019

 

                         

 

 

         Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф.др. Виктор Недовић учествовао је на четвртом ЕКОСОК Форуму о науци, технологији и иновацијама.

 

 

 

 

              Проф. др Недовић је, у свом иступању током министарског сегмента Форума, акценат ставио на искуства Србије на плану изградње капацитета и израде развојних политика у области науке и технологије. У том контексту, посебно је издвојио сарадњу коју институције Србије остварују са Европском комисијом. Истакао је да је, као земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија покренула припреме за „Research and Innovation Smart Specialization Strategy (RIS3)“ на националном нивоу, уз снажну подршку Joint Research Center Европске комисије (JRC). Истакао је значај овог процеса и у контексту реализације Циљева одрживог развоја.

 

 

 

 Проф др. Недовић био је и један од панелиста на презентацији коју су, на маргинама Форума, заједнички организовале Европска комисија, UNIDO и Стална мисија Марока при УН на тему “Development partnerships to address binding constraints around innovation, aducation and the environment“.

 

 

                    У свом иступању посебно је истакао да се рад на Стратегији паметне специјализације у Србији све више доводи у контекст израде мапа пута у области науке, технологије и иновација и у вези је са Циљевима одрживог развоја, чиме се партнерство шири и на систем УН. Рекао је да је Србија прва држава изван ЕУ која је покренула израду ове стратегије и тиме отворила пут и за друге државе. Нагласио је да је на националном нивоу овај процес координиран са процесом израде индустријске стратегије, као и да се ради о највећем консултативном процесу који је спроведен у Србији и који је укључио економски и пословни сектор, истраживачке институције, државни сектор и цивилно друштво. Оценио је да 

успешно спровођење овог процеса захтева посвећеност политичких актера на што вишем нивоу, интегрисани приступ, партнерство и добру координацију, као и људске и новчане ресурсе. Пренео је спремност Србије да своја искуства на овом плану подели са другима.