Printer Friendly Version Министар Дачић састао се с амбасадорима држава чланица УН из Источно-европске регионалне групе @ 23 July 2019 10:02 PM

ЊУЈОРК, 19. јул 2019 -

Под председавањем Републике Србије, у Њујорку је јуче одржан састанак амбасадора држава чланица УН из Источно-европске регионалне групе (ИЕГ) којем је присуствовао први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Министар Дачић је у дискусији са представницима ИЕГ представио активности Републике Србије у УН и информисао о националним и спољнополитичким приоритетима, уз посебан осврт на ситуацију на Косову и Метохији и улогу и значај УНМИК. Истакао је спремност Србије за проналажење компромисног решења за питање Косова и Метохије, указавши притом на једностране мере Приштине које представљају препреку за наставак дијалога. Подвукао је важност партнерстава и координације унутар ИЕГ и изразио заинтересованост Србије за продубљивање пријатељских односа и сарадње са свим државама ИЕГ.

ИЕГ је једна од пет регионалних група у оквиру УН, којој припадају 23 државе чланице УН (Албанија, Јерменија, Азербејџан, Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Грузија, Мађарска, Северна Македонија, Летонија, Литванија, Црна Гора, Пољска, Молдавија, Румунија, Руска Федерација, Србија, Словачка, Словенија и Украјина). Република Србија Групи председава током јула 2019. године.