Printer Friendly Version Бројни програми сарадње Владе Србије са Уницефом @ 8 December 2021 02:21 PM

07. децембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је вечерас да је мисија Уницефа најузвишенија и најлепша могућа и поручила да је Србија била и остаје посвећена испуњавању својих обавеза из Конвенције о правима детета.

Брнабић је на обележавању 75 година постојања и рада Уницефа, које је одржано у Музеју савремене уметности, истакла да Влада Србије са мисијом Уницефа има бројне програме сарадње, попут оних да деца имају једнак приступ образовању и да оно буде квалитетно, као и програм превенције насиља над децом.

Поред тога, како је додала, успоставили смо систем онлајн наставе и обезбедили да деца из маргинализованих група имају интернет и рачунаре, при чему је, у сарадњи са седам министарстава и Канцеларијом за ИТ и еУправу, покренута и платформа "Чувам те" за превенцију насиља над децом.

Влада Србије посвећена је остваривању важног циља да свако дете има једнако право на срећно детињнство, љубав, игру и учење, напоменула је премијерка.

Она је изразила захвалност директорки Уницефа у Србији Дејани Костадиновој на сарадњи Владе Србије и Уницефа, као и супрузи председника Републике Тамари Вучић на ангажовању кроз национални програм за лечење ретких болести.

Костадинова је подвукла да је главна мисија те организације да свако дете има једнак приступ здравственој заштити, образовању, запошљавању и подршку менталном здрављу.

Директорка Уницефа у Србији је подсетила на то да је Југославија 1947. године успоставила сарадњу са том организацијом, која је слала подршку за децу после Другог светског рата.

Она је такође указала на то да је пандемија корона вируса била посебан изазов, погоршала је сиромаштво и увећала неједнакости, а највише је погодила најмлађе, посебно децу из маргинализованих група.

Сада је прилика да поново осмислимо свет какав желимо за нашу децу. Ми у Уницефу желимо свет без занемаривања, злостављања и родног насиља, поручила је Костадинова.

Са Владом Србије, како је подсетила, сарађивали смо на томе да се обезбеди једнак приступ образовању за сву децу, посебно ону из најрањивијих група, али и на програмима усмереним на то да младима помогнемо да стекну вештине и припреме се за тржиште рада у 21. веку.

Костадинова је истакла и да је мисија Уницефа помогла дистрибуцију готово пола милиона вакцина против коронавируса.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs