Printer Friendly Version Добра сарадња са UN Women на пројектима родне равноправности @ 7 October 2022 03:32 PM

Београд, 7. октобар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалном директорком Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) за Европу и Централну Азију Алијом Ел Јасир.
На састанку је оцењено да је сарадња Владе са овом агенцијом УН добра и да се заједнички реализује више пројеката у области политика родне равноправности.
Брнабић и Ел Јасир су посебно поменуле пројекте који су у вези са социјалним предузетништвом и треба да допринесу унапређењу економског положаја и економском оснаживању жена, као и пројекте из области родно одговорног буџетирања.
Премијерка је навела да је почетком године усвојен Закон о социјалном предузетништву и да ће Влада наставити сарадњу са међународним организацијама и организацијама цивилног друштва на имплементацији тог документа.
Србија има добар законодавни оквир у области родне равноправности, а поред тога је неопходно даље јачати институције које се баве овим темама.
Регионална директорка UN Women оценила је да су значајне активности које Влада и премијерка спроводе у области дигитализације, будући да је реч о теми која је важна за превазилажење родног јаза у различитим областима.
На састанку је истакнуто питање борбе против дискриминације и насиља над женама, које је глобално актуелно и захтева посебну пажњу свих.
Састанку су присуствовале и стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб и шефица Канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић.
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs